Zuivelhoeve Rijssen

Boerenkaas & Boerderijkaas (Kaas van de boerderij)

Boerenkaas

Boerenkaas is een door de EU beschermde naam en mag alleen worden gebruikt voor kazen  die door de boer(in ) op de eigen boerderij van rauwe melk van de eigen veestapel wordt gemaakt . Door Brussel  heeft boerenkaas de erkenning gegarandeerde traditionele specialiteit ( GTS ) gekregen .

 

Kaas van de boerderij (Boerderijkaas)

Wordt ook gemaakt van melk van eigen veestapel , maar  die melk wordt tijdens de bereiding kort verhit om eventuele schadelijke bacteriën te doden .

Op beide kazen is op  de onderkant  een zegel te zien in de vorm van een tonnetje waar op staat welk typt kaas het is , daarnaast ook een code waarmee getraceerd kan worden waar de kaas vandaan komt.

 

 

Boerenkaas & Boerderijkaas (Kaas van de boerderij)     Boerenkaas & Boerderijkaas (Kaas van de boerderij)

 

 

Per kaasboerderij proeft men als het ware de verschillen in voer, in grondsoort, gras, receptuur en bereidingswijze. Ook per seizoen varieert de smaak van Boerenkaas of kaas van de boerderij. Juist omdat deze zo puur en ambachtelijk bereid worden, zijn de verschillen in voer per seizoen nadrukkelijk merkbaar in de smaak van de kaas.

Meestal is de kaasbereiding het werk van de boerin. Bij de bereiding van deze kaas heeft iedere boerin haar eigen receptuur en haar eigen manier van werken. De bereiding is voor een groot deel handwerk. Kenmerkend voor deze kaas is de verscheidenheid in geur en smaak.

Zuivelhoeve heeft jaren ervaring in het selecteren van de beste boerenkaas en kaas van de boerderij. Hier kunt u kennis maken met onze toppers!
filiaal